ATD2018 blog - Bob Berkman
15936
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15936,page-child,parent-pageid-13,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

In de ATD arena…

blog

In de ATD arena …. mei 2018 San Diego!

ATD 2018

De Association for Talent Development, voorheen de American Society for Training & Development, organiseert jaarlijks de grootste conferentie over Training & Ontwikkeling in de wereld, met ca. 10.000 deelnemers uit tientallen verschillende landen, telkens in een wisselende stad in de USA. Afgelopen mei vond de feestelijke 75eeditie plaats in de sympathieke Californische kustplaats San Diego. Wuivende palmen, stralende zon en prachtig witte, eindeloze stranden maken deze ATD al tot een feest, nog voordat we aan de inhoud toekomen.

 

De ca. 350 sprekers, of workshophouders, worden geselecteerd uit zo’n 9.000 inzendingen. Het staat iedereen vrij om een voorstel in te dienen, die denkt iets aardigs te kunnen bijdragen aan een programma in het kader van ontwikkeling van talent. Dit moet wel al begin augustus gebeuren t.b.v. de conferentie in mei van het volgende jaar. De program committee neemt maanden de tijd om tot een selectie te komen en kijkt daarbij naar criteria als actualiteit, belang, werkgebied, specialisme, afstemming en achtergrond van de spreker.

 

Na maanden afwachten krijgen de sprekers begin november te horen of ze zijn geselecteerd of niet. De deelname als spreker is op vrijwillige basis, maar de prettige bijkomstigheid is dat er voor de conferentie dan niet meer betaald hoeft te worden. Dat scheelt toch zo’n $1500 deelnamekosten.

 

Jaarlijks reist een groep van tientallen Nederlandse conferentiedeelnemers met elkaar naar ATD in de delegatie van de NVO2, de beroepsvereniging van HRD professionals. Geïnspireerd door andere Nederlandse die, door de jaren heen, ook al als spreker tot het programma zijn toegelaten, trok ik in augustus 2015 voor de eerste keer de stoute schoenen om een voorstel in te dienen. Tot mijn grote verrassing, en schrik, mocht ik in mei 2016 een workshop verzorgen over de Denkpatronen van Walt Disney. Aangezien de workshop een zeer hoge waardering kreeg van de ca. 300 deelnemers, heb ik een jaar geleden hetzelfde voorstel nog een keer ingezonden, en warempel, heb ik weer een uitnodiging ontvangen. Zo mocht ik begin mei op de 75eeditie opnieuw mijn opwachting maken. Hoe bijzonder om, vergezeld overigens door ca. 7 andere Nederlandse sprekers, deel van uit te maken van de jubilerende ATD, waar niemand minder dan Barack Obama en Marcus Buckingham tot de key note speakersbehoorden. En dat alles tegen het decor van een tot de verbeelding sprekend conferentiecentrum aan de binnenwateren van San Diego met uitzicht over de jachthavens en op de skyline van de stad.

 

Het was weer een reuze spannende, inspirerende, onvergetelijke en vooral ook dankbare ervaring! Wat het vooral spannend maakt, is dat je als spreker tot het laatste moment niet weet hoeveel van de ca. 400 stoelen in de zaal gevuld zullen worden, want er zijn wel 15 à 20 verschillende workshops om uit te kiezen per ronde. Zo kan het gezelschap bestaan uit enkele tientallen, maar de zaal kan ook tot de laatste stoel gevuld zijn. Tevens is het natuurlijk reuze spannend en inspirerend om te spreken voor een gezelschap van dergelijk internationale samenstelling: Aziaten, Noord en Zuid Amerikanen, Europeanen, Afrikanen, Australiërs, ze zijn er allemaal!

 

En het meest spannend blijft uiteindelijk de vraag hoe zal het verhaal vallen: krijg ik iedereen mee, gaat het ze boeien, stappen ze in, vinden ze het nuttig? Hoe heerlijk om na afloop van Amerikanen, Koreanen, Japanners, Indiërs en een enkele Canadees, Braziliaan en Nederlander te vernemen hoezeer de workshop hen geraakt heeft! Hoe bijzonder om enkele weken later de reviews binnen te krijgen en bevestigd te zien dat het verhaal dat ik wilde delen, de moeite van het delen waard is gebleken!

 

ATD is de grote jaarlijkse viering van Learning & Development professionals, een soort Walt Disney World voor volwassenen, met inhoud! Heerlijk om je er zelf in onder te dompelen en jezelf te ontwikkelen! Volgend jaar is ATD van 19-22 mei in Washington DC, ben je er bij?

Read Blog ATD 2019

About Creation & Innovation


Review score 9.2

Reviews:”fun & imaginative”
“wonderful & helpful”
“fun and engaging”
“so much passion”
“great exercise and concepts”

Nu ook te boeken voor jouw team!